Reflexintegratie - Hoppenbrouwers Kindercoaching

Reflexintegratie

Waarom reflexintegratie?

Kinderen komen soms uitdagingen tegen in hun ontwikkeling. Daar kunnen verschillende verklaringen voor worden gegeven. Nog actieve primaire reflexen zou één van de verklaringen kunnen zijn.

Herkent u dit bij uw kind?

 • Moeite met leren zwemmen en fietsen
 • Hoofd ondersteunen met schrijven
 • Vaak stoten en/of vallen
 • Leren lezen kost veel energie
 • Problemen met rekenen
 • Een slordig handschrift, verkrampte pengreep
 • Stil kunnen zitten is een hele opgave
 • Het kind is na een schooldag erg moe
 • Het kind schrikt van harde geluiden
 • Het kind is ‘onhandig’, struikelt veel of stoot vaak iets om
 • Je kind heeft een slechte fijne- en/of grove motoriek 

Komt u meerdere aspecten tegen bij uw kind? Dan zou het interessant kunnen zijn om reflexintegratie in te zetten.

Wat zijn reflexen?

Primaire reflexen zijn de eerste bewegingen waarmee baby’s op hun omgeving reageren. In het eerste levensjaar verdwijnen deze automatische reacties, om steeds meer plaats te maken voor bewuste bewegingen. Wat later ontstaan de houdingsreflexen, die ervoor zorgen dat de zwaartekracht overwonnen kan worden: een baby gaat het hoofd optillen, gaat zich oprichten en komt tot kruipen en lopen. Ook deze houdingsreflexen worden door het lichaam geïntegreerd. Hierdoor is een juiste houding en beweging mogelijk als we ouder worden, zonder compensatie.

Hoe werkt dat in de hersenen?

Voorwaarde voor het efficiënt functioneren van de hogere hersenfuncties, is dat de lagere hersenfuncties ( onder andere houding, evenwicht en bepaalde motorische vaardigheden) een automatisme zijn geworden.
Als ze niet automatisch zijn, moeten de grote hersenen voortdurend bijsturen. Hierdoor worden hogere functies, zoals bijvoorbeeld lezen en/of rekenen, minder efficiënt. Dit kan voor problemen zorgen.
Elke stap in de ontwikkeling is afhankelijk van een bepaalde mate van rijping van een vorige stap. Dus eigenlijk zijn bijvoorbeeld lezen en taal afhankelijk van de ontwikkeling van de lagere delen van de hersenen. Een kind leest met het gehele lichaam en brein, niet alleen met de grote hersenen, het hoogste deel.

Hoe werkt de training?

Door het doen van eenvoudige, maar doeltreffende oefeningen kunnen de nog actieve primaire reflexen door het lichaam geïntegreerd worden. Oefeningen bedoeld om lichaam en brein te ontwikkelen en in functie te verbeteren. Hierdoor nemen klachten af en verdwijnen ze uiteindelijk. Het is al toe te passen bij baby’s. Bijvoorbeeld wanneer een baby maar niet om kan/leert rollen. De bewegingen zijn effectief voor reflexintegratie, de hersenen als geheel, het optimaliseren van vaardigheden en het verminderen van stress waardoor een kind bijvoorbeeld tot leren kan komen.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van reflexintegratie? Neem contact met me op.

Wat anderen zeggen....

Scroll naar top